Bydgoszcz. J. Szopiński o aferze wizowej w „Rozmowie dnia”

Poseł Jan Szopiński był gościem „Rozmowy dnia” na antenie radia Pomorza i Kujaw. Wypowiadał się w kilku tematach, ale m.in. oświadczył, że nie weźmie udziału w referendum, że prywatyzacja powinna być przejrzysta, a ponadto jako przewodniczący sejmowej Podkomisji stałej do spraw obywatelskich, cudzoziemców i migracji – mówił o aferze wizowej.

Michał Jędryka: (…) Zresztą układ z Schengen przewiduje, że kraje członkowskie mogą w szczególnych sytuacjach wprowadzić na jakiś czas kontrole graniczne, stąd też ta kontrola jest wprowadzona na 10 dni.

J. Szopiński: – Prawda. Mam nadzieję, że ta kontrola nie jest wprowadzana w związku z tym, że za chwilę mają się odbyć wybory, a jest to rzeczywiste zagrożenie, które wynika z tego szlaku, który wiedzie przez Słowację. Natomiast w strefie Schengen obowiązują różnego typu działania, obostrzenia, decyzje, w których Polska niestety – w kwestii na przykład handlu wizami – nie spełniła. W związku z tym jest to też problem do rozwiązania po stronie naszej ojczyzny.

To jest problem, o którym już tyle powiedziano, że na razie go zostawmy – bo chyba wszystko, co było do powiedzenia – przed decyzjami prokuratury i sądu – zostało powiedziane.

– Obawiam się Panie Redaktorze, że jednak nie. Jako że gdyby nie media, to Polacy nic by nie wiedzieli, że w kwietniu został aresztowany niejaki Edgar K., który był pośrednikiem wizowym w dostarczaniu nielegalnym wiz dla różnego typu obcokrajowców, i że został wypuszczony dopiero po czterech miesiącach. Powiedziałbym, nie mamy zakończenia tej sprawy. Zupełnie nie do przyjęcia jest informacja, że pan w wieku lat 25, mający doskonałe relacje rządowe na najwyższych szczeblach naszych władz, sam załatwiał, nie będąc pracownikiem MSZ, owe wizy.

No dobrze, zakończenie tej sprawy powinno być takie, że zarzuty już zostały przedstawione, będzie jakiś proces, jakiś wyrok.

– No tak, ale na tym etapie Polacy chętnie by się dowiedzieli, kto w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, oprócz ministra Wawrzyka, za to odpowiada, bo pan minister Rau schował się w tej sprawie na pewnym etapie i nie odpowiadał na żadne pytania, a na pewno pan Edgar K. sam tych wiz nie załatwiał. Jest tam zarzut dotyczący przyjęcia przez niego korzyści majątkowych [w wysokości] blisko pół mln zł, a jeszcze dodam, że ten pan był trochę związany z naszym województwem.

Wysłuchaj nagrania całej audycji TUTAJ

Opr. nim, 6 października 2023 r.